Företag

Egendomar

Företagen

Tidigt på morgonen den 11 februari 1884 stack den då 24-årige August Wingårdh nyckeln i dörren till den speceriaffär på Södra Storgatan 3—5 i Helsingborg, som skulle driva fram tiil ett storföretag i kolonialvarubranschen och utöka med många andra verksamheter. Han hade då bakom sig nio år som medarbetare i samma affär, där han började som springpojke och avancerade till bokhållare.


August Wingårdh föddes den 7 mera 1860 i det hus på Kullagatan 13 hans far förvärvat några år tidigare.  År 1875 började han som biträde i kolonialfirman I.M. Angelin på Södra Storgatan 3-5. Om hur det var pi den tiden för över hundra år sedan att vara affärsbiträde, har August Wingårdh själv berättat.


Butiken öppnades klockan åtta på morgonen, och sedan höll man på till tio på kvällen. Men tro inte att ett biträde kunde ligga och dra sig till klockan närmade sig åtta. Redan klockan halv sju fick man vackert lämna sängen, som var en träsoffa inne på kontoret. Det var nämligen skick och bruk, att de anställda bodde hos principalen. Under de nio år i affären innan han blev sin egen, var det inte många dagar han kunde räkna med som fria.  Biträdena hade fritt bara varannan söndag.


I januari 1884 sade Wingårdh upp sin anställning hos den dåvarande innehavaren Karl Knutsson och sökte sig en bostad på Hotel Garni snett över kyrkplanen. Efter en tid kom grosshandlare Nelson, innehavare av firma A & I Nelson, upp till Wingårdh. De satt och pratade en hel dag, och Nelson försökte övertala sin vän att övertaga Knutssons affär. Wingårdh invände att han inte hade några pengar att sätta i affären. Så råkades de två åter nästa dag, och Wingårdh fick då veta Karl Knutssons villkor. Han ville att Wingårdh skulle övertaga hela lagret och betala 5000 kr i avträde. Wingårdh fattade då ett djärvt beslut, tog lagret på tolv växlar med förfallodagar en i varje månad ett år framåt samt betalade avträdet med två reverser, en på 2000kr på två år och en på 3000kr på fyra år. Så kunde August Wingårdh den 11 februari 1884 sätta nyckeln i dörren till den butik, som då blivit hans egen — fast med darrande hand.....


Det visade sig snart att affärerna gick bra. Under första verksamhetsåret blev omsättningen betydligt större än vad den tidigare ägaren hade haft året dessförinnan. Från denna firma grenade rörelsen ut sig till olika verksamheter med nära anknytning till handelshusets intresseområden främst berörande jordbruket. Snart utvidgade han handeln att även omfatta fabrikation, och Wingårdh blev mer och mer en aktiv och skapande industriman. Hans verksamhetsfält kom även att sträcka sig utanför landets gränser men den största bestående framgången nåddes genom cement industrin vid Gullhögens bruk i Skövde.


Under August livstid mellan 1860 och 1955 grundade han en mängd större företag med Helsingborg som säte.

Kolonialvarufirman August Wingårdhs AB fanns i många städer i södra Sverige och gick under 1960 talet ihop med Bergendalskoncernen( Citygross mm).


Det gamla huvudkontoret på S.Storgatan och korsvirkeslängorna mot Billeplatsen finns kvar än  idag. Wingårdhs kaffe var vida känt (och har gett namn till det hus som i folkmun i Helsingborg kallas ”Kaffegöken”).


Andra stora företag var Skåne Hallands utsädes AB och Gödningsbolaget vars byggnader finns kvar på Bredgatan i Helsingborg.

Företagsgruppen ägde också Mohabfabrikerna i Malmö, Superfosfatfabriker i Malmö och Riga (Lettland), Gullhögens cementfabrik i Skövde ( Gullhögen hade sedermera även ett dotterföretag Gullfiber i Billesholm), m.fl. företag.


Även Vallåkra Gård utanför Helsingborg, Thoresta Gård i Uppland och Närlunda gård (som även innefattade villa Canzonetta) i Helsingborg ägdes av August Wingårdh. Totalt hade man som mest något 1000 tal anställda.


Copyright @ All Rights Reserved