Sidan III

Blå boken

sidan III

Påföljande år, den 28 mars 1825, utfärdade prosten Carl Hallbeck i Helsingborg en attest för Ola, att han i enskilda angelägenheter måtte få vistas i Kristianstad. Senare samma år, närmare bestämt den 11 november 1825 gavs ett attest av kyrkoherden Herslow i Kristianstad att Ola P. nu hade antagit namnet WINGÅRDH och att han ämnade sig till Helsingborg för att taga tjänst som inspektor hos Carl von Dannfelt på Ramlösa brunn.


Som ovan sagts började Olas fader, Pehr Pehrsson, att föra ett register och vissa anteckningar beträffande sin familj. Ola P. fortsatte i faderns spår under hula sin livstid och detta dokument kan med rätta benämnas den Wingårdhska släktens stambok. Utöver denna stambok har denne vår stamfader, Ola Pehrsson Wingårdh, efterlämnat en del andra dokument. Ur dessa tillåter jag mig bl. a. citera:


“Jag Ola Pehrsson som i brist på tillgångar, saknade studier, utan att få lära något, fattade det beslut att med en Dombok af Hofrätts Rådet Trädgårdh i Blekinge till Renovation, flytta till Christianstad och der förrätta arbetet, då jag snart tog mig i att bokstafvera och kommatera rätt, så att jag kunde få arbete för Herrarna inom Hof Rätten, men det börjado blifva tråkigt och min hälsa lida genom för mycket stillasittande, hvarför jag antog ett anbud af Ofversten Ridd: C.v. Dannfelt, om plats på Ramlösa som Inspector och Brunns Secreterare och slöt med honom ett kontrakt den 6 December 1825 till påföljande år.”


I klartext betyder detta att Olof P. Wingårdh lärde sig skrivkonsten genom renovation, dvs. avskrift av rättshandlingar.


Wingårdhs blivande hustru, Brita Christina Lundblad, flyttade från Stockholm år 1824 till Jämshög, och fick där anställning som piga på Holsjö nr 22, ägd av överste Carl von Dannfelt. Därifrån flyttade hon år 1826 till Ramlösa brunn nr 4, som även ägdes av Dannfelt.


Så träffades Olof P. och den unga flickan Christina och tycke uppstod. De gifte sig den 18 mars 1827.


År l830 flyttade familjen Wingårdh in till Helsingborg. Samma år bytte Olof yrke och ägnade sig istället åt bagerinäringen.



Copyright @ All Rights Reserved