Rävaryd & Hosaby


Släktens ursprung

Rävaryd / Hosaby 1948

Sedan jag (Gustaf Wingårdh) under 1948 av en tillfällighet kom i förbindelse med en för släktforskning i Blekinge intresserad journalist, bosatt i Lund och denne på kort tid i Landsarkivet i Lund inhämtade uppgifter om förfäder i tidigare led än vad jag tror tidigare känt, samt i flera fall uppgifter var de bodde, har jag tänkt mig att vid någon resa till Karlshamn stanna upp och se de trakter där våra förfäder och deras familjer levde. Jag har nu gjort detta besök och började i Hosaby i Mjellby församling där Ola Pehrsson/ Wingårdh/ föddes å Hosaby nr.54 den 9 april 1795.


Först besöktes Mjellby kyrka och kyrkogård, som fotograferades samt pastorsexpeditionen, där jag fick veta, att nummerbeteckningarna ändrats så, att Nr.54 Hosaby nu hade ett annat nummer. Jag körde då omkring i byn och fick veta, att det fanns en gammal man, Bengt Larsson, som var cirka 80 år gammal och bott där i hela sitt liv. Jag sökte rätt på honom och han omtalade, att hans ställe nu hette Hosaby nr.1, men att hans farfar talat om för honom, det förut hette Hosaby nr.40 och att Hosaby nr.11 förut hetat Hosaby nr.50. Det var ju då lätt att söka rätt på Hosaby nr.15, som före skiftena 1850/1860 talet hetat Hosaby nr.54. Bengt, min son, och jag gingo omkring på våra förfäders mark han tog en fotografi av de nuvarande byggnaderna.


Bengt Larsson talade om, att efter skiftena revs en del av husen i byn och flyttades på större avstånd från varandra och man ser på den plats, där byn förut legat, ruiner av gråstenshus. De nuvarande husen i byn äro cirka 100 år och så även husen i Hosaby nr.15/förut Hosaby nr.54/, vilket är en arrendegård under Trolle Ljungby, som har flera arrendegårdar i denna by. Bengt Larsson tillfrågades om han kände till någon by som hete Rävaryd. Han sade att någon sådan by fanns ej, men han hade hört, att det fanns ett ställe, som kallades Rävad i Gammalstorps församling, varför kosan ställdes till Gammalstorps kyrka. Där träffade jag en man och frågade honom om Rävaryd. Han sade, att det var ett ställe som låg vid en sidoväg från landsvägen mot Kylinge i närheten av ett ställe som hette Bjäraryd. Vi sökte oss dit och körde in på en smal skogsväg och kom fram till ett ställe i närheten där en man på förfrågan upplyste, att det var Rävaryd, men att det numera kallades Nye Ryedal och han som bor där heter Häradsdomaree Seth Svensson. Han som lämnade dessa upplysningar följde med i bilen fram till Rävaryd och träffade vi där Häradsdomare Seth Svensson, varpå jag framförde mitt ärande. Han var mycket vänlig och visade oss omkring samt berättade, att han varit på gården sedan 1920. Nuvarande manbyggnad och uthusen å gården vore cirka 100 år. Mangårdsbyggnaden var stort tilltagen med stora vackra rum. Svensson omtalade, att byggnaderna till den gamla gård, som sluttningen där två bäckar, med gott vatten som aldrig sinade, förenade sig. Han hade röjt upp å denna plats och funnit gammalt trävirke från husen på gården samt röjt undan gråsten från grundarne. I jorden på denna plats hade han även funnit mynt av olika slag. Han tog fram och visade ett kopparmynt 10 x 12 cm. i längd och bredd och försedd med inskription “1/2 daler silvermynt FRS — 1725”. Han ville icke sälja detta, ty det var det enda han hade kvar. De övriga hade han lämnat som gåva till Skolrådet i församlingen som han tillhörde. Svensson berättade, att till Rävaryd, som var arrendegård till Ryedal, hörde i gamla tider endast sammanlagt 15 tunnland mark, men att arealen senare utökats och att det varit brännvinsbränneri å gården, då det funnits ruiner efter ett dylikt. Fotografier togs av denna plats där de ursprungliga byggnaderna till Rävaryd legat, även som av den nuvarande cirka 100 år gamla mangårdsbyggnaden. Detta var alltså Rävaryd där Ola Pehrssons /Wingårdh/ farfar bodde från 1709 till han dog den 10 juni 1743 och där Ola Pehrssons /Wingårdh/ far föddes den 10 augusti 1743 två månader efter faderns död som 10:e barn i familjen. 

Ola Pehrssons /Wingårdh/ farfar var ju född i Agerum. Gammalstorps församling, år 1685. Å generalstabens specialkarta star Ageruin utsatt a tre olika stallen a en stracka av mer än 2 km vid landsvägen mellan Ryedal och Sandbäck stationer och ligger cirka 2 km. närmre kusten än Rävaryd. Att söka reda vilket Agerum som avses är ju därför icke möjligt. Ola Pehrssons /Wingårdh/ farmor, Berta Mårtensdotter, var ju född i Norje Ysane församling. En fotografi togs av Ysane kyrka, då några andra upplysningar ej kunde erhållas. Ola Pehrssons /Wingårdh/ mor, Anna Johnsdotter, var född i Hosaby i Mjellby församling, alltså i samma by som Ola Pehrsson /Wingårdh/ men utan nummer å det ställe där hon föddes är det ej möjligt söka rätt på platsen, men Mjellby kyrka och kyrkogård, där hon begravdes 1833, blev fotograferad.


Hälsingborg den 31 augusti 1949

Gustaf Wingårdh


Detta är en ordagrann avskrift av originaldokumentet. /Peter Wingårdh 2016-01-25


Tillägg Peter Wingårdh, 2016-01-26

Förutom original bilderna till ovan stycke tillägger jag att via landsarkivets hemsida, där det går att finna mycket historisk data, har jag funnit Rävaryd. Rävaryd /Räfwaryd/ står att hitta på en karta över aktuellt område från 1748. Lägg märke till att Rävaryd är namngivet som; Hage till Räfwaryd, Räwfaryds, Nya Ryedals Wästra Wång samt Lotskan till Räfwaiyd.

En modern kartavbild från Googlemaps för att kunna se lokalisering av Rävaryd. De geografiska koordinaterna ses i underkant av bilden.


Klicka på bilderna nedan för större format.


Copyright @ All Rights Reserved